Távfűtés

Távfűtés

Horváth Károly
User offline. Last seen 10 év 34 hét ago.
Offline

Csatlakozott: 08/27/2009

Távfűtési költségmegosztósok figyelmét kérem!!!

Üdvözlet Mindenkinek!

A távfűtés költség megosztóval rendelkező lakás tulajdonosokhoz lenne egy felhívásom, illetve közölnék néhány, adatot, tényt amivel a „techem” fűtés költség elszámoló társaság legújabban elszámolja a távfűtés költség megosztóval felszerelt lakások éves fűtési költségkülönbözetét.

Most bővebben nem akarok bele bonyolódni, (csak ha valakit érdekel) a lényeg, hogy van egy új úgynevezett „SH” becsült érték, amivel számolják a mérők által mért értékeket, azaz a ténylegesen mért értékhez úgynevezett SH büntető pontokat adnak, és ez lesz a fűtés elszámolás szorzó száma is.

Kérek mindenkit, hogy figyelmesen olvassa el a techem által küldött távfűtés költség elszámolását, ugyanis semmilyen jogalapja nincs erre az elszámolási módra, semmilyen rendeletet nem tudnak bemutatni!

A dolgot a következő módon tudnám illusztrálni:

Beáll a benzinkútra egy Zsiguli és egy Opel Corsa, a Zsiguli tankol húsz liter benzint, az Opel Corsa pedig tízenöt liter benzint. A Zsigulinak magas az átlag fogyasztása ezért a tulajjal öt liter árát még pluszba kifizettetik, az Opel Corsa tulaja pedig csak tíz liter benzin árát fizeti mert neki modern keveset fogyasztó járműre tellett. Tehát a Zsigulisnak, nem elég,hogy többet fogyaszt a járműve és ezt ő meg is fizeti, még büntető pontokkal is megsuhintja a benzinkút.

A fenti járművek helyett bármit írhattam volna, a lényeg, hogy megértsék a lényeget. Továbbá nem tudtak bemutatni semmilyen tanúsítványt a költségmegosztók hiteles mérésére vonatkozóan, márpedig joghatályos mérést csak hitelesített mérőeszközzel végezhető, ezt meg lehet nézni a mérő eszközökről szóló törvényben.
A költségmegosztókat paraméterezni kellett volna a felszereléskor a fűtőradiátor teljesítményéhez, és ezt rögzíteni a költségmegosztó tanúsítványán, amivel persze nem rendelkezik egyetlen költségmegosztó sem! 2005. évi. XVIII. sz. törvény, Mérésügyről szóló 1991. évi. XLV. Sz. törvény.

Súlyos, nem ritkán százezer forintos nagyságrendekről van szó, kérem ha van valaki aki felvállalná az érdekképviseletünket jelentkezzen, valamint azokat a sorstársainkat akiket hasonló módon próbálnak megkárosítani!

(A jelenséget Székesfehérváron tapasztaltam, de talán közérdekű lehet az eset)

dozsori
User offline. Last seen 11 év 16 hét ago.
Offline

Csatlakozott: 12/20/2009

„techem”

Mást is érint a téma?

Nyáron digitális leolvasóra cserélték a régi költségmegosztókat.

Egy helyiségben egyáltalán nincs kinyitva a termosztát – kb. 10 éve, pedig használjuk a szobát, tehát a hőmérséklete megfelelő -, mégis évek óta fizetünk, mert a leolvasó mindig fogyasztást mutat.
Jelenleg 9 egységet jelez, holott ki sincs nyitva.

Telefonos érdeklődésemre azt a tájékoztatást kaptam, hogy az minimális összeg lesz.
Nem tudom elfogadni a választ, mert felszereléskor a szakember azt mondta, hogy ilyen esetben o-át fog mutatni az óra, mert nincs fogyasztás.

A „techem” nem partner.
Azon gondolkodom, hogy a fogyasztóvédelemhez fordulok segítségért.
De hogy tudom bizonyítani, hogy nem volt kinyitva a termosztát?

Várom a hasonló gonddal küzdők válaszát.
Beszéljünk róla!

Üdv.

Gné. Márta
User offline. Last seen 10 év 44 hét ago.
Offline

Csatlakozott: 08/22/2010

Távfűtés, költségmegosztás

Az előző hozzászólásokhoz

Sajnos sokunkat érzékenyen érint a költségmegosztás témája.

Teljes mértékben egyet értek Horváth Károly úrral.
Ez az elszámolás számomra is elfogadhatatlan.
Nagyon örülnék, ha közösen, többekkel együtt megpróbálnánk érdekeinket érvényesíteni.

A „Techem” által felszerelt digitális kölségmegosztók mért viszonyszámai alapján nekem a fűtésköltségem nemhogy csökkent, hanem közel kétszeresére nőtt. Budapesten lakunk, egy 68 m2-es lakásban. A miénk a legszélső lakás lakás, minden oldalról hűtve vagyunk, még a pincétől is.
Ezenkívül legtávolabb a hőközponttól, a rendszer végén vagyunk. A felső szinthez viszonyítva 3-4-szeres radiátor tagszámmal, 4-es radiátor szelep állásban érhető el 20-21C fok a lakásban.
Most kaptam meg visszamenőlegesen a Főtáv-tól, a „Techem” által leolvasott adatok alapján, a 2009. I-IV. havi korrigált elszámolást. 160 eFt. az alig több, mint három hónap költsége.
A FŐTÁV azt mondja, hogy neki semmi köze a költségek szétosztásához, ők az közös képviselő által leadott adatok alapján számláznak. A közös képviselőnek kéne megoldást találni, de nincs a helyzet magaslatán. Azok, akik jól járnak ennek a számításnak következtében természetesen nem fogják szorgalmazni a változtatást. Lehetelen helyzetbe kerültünk!
Szeptembertől 10,5%-al ismét emelkedik a távhő. Egyszerűen nem lehet kifizetni!

Üdv.: Gné