A fogyasztóvédelem felbukkanásáról gyakorlatilag a kereskedelem kezdetétől fogva beszélhetünk, azonban a kezdeti időkben még nem volt túl jelentős szerepe. Akkoriban ugyanis a mainál sokkal közvetlenebb volt a viszony a kereskedők és a vásárlók között, gyakran egy közösségen belül jöttek létre az ügyletek, és így a kereskedő eredendő célja volt az, aminek ma sokszor csak annak kellene lennie, hogy a vásárló a legjobb minőségű és biztonságos terméket kapja. Továbbá akkoriban tartósabb dolgokat készítettek, mint ma, és nem igazán arra hajaztak, hogy minél hamarabb új portékát keljen vásárolni.

A fogyasztóvédelem felbukkanásáról gyakorlatilag a kereskedelem kezdetétől fogva beszélhetünk, azonban a kezdeti időkben még nem volt túl jelentős szerepe. Akkoriban ugyanis a mainál sokkal közvetlenebb volt a viszony a kereskedők és a vásárlók között, gyakran egy közösségen belül jöttek létre az ügyletek, és így a kereskedő eredendő célja volt az, aminek ma sokszor csak annak kellene lennie, hogy a vásárló a legjobb minőségű és biztonságos terméket kapja. Továbbá akkoriban tartósabb dolgokat készítettek, mint ma, és nem igazán arra hajaztak, hogy minél hamarabb új portékát keljen vásárolni. Érdekesség, hogy mindezek ellenére már a Bibliában is feltűnik némi utalás a fogyasztóvédelemre: „Legyen hiteles a mérleged, súlyod, hiteles a mértéked és a vékád.”
A mai értelemben vett fogyasztóvédelem a múlt században kezdett kialakulni, ekkor vált ugyanis tipikussá a személytelenebb tömegtermelés, amely a korábbiaknál jóval kiszolgáltatottabbá tette a vásárlókat. Az alapvető fogyasztóvédelmi jogokat elsőként az ENSZ Fogyasztóvédelmi Alapokmánya fogalmazta meg hivatalos formában, ezek közé a jogok közé tartozott az egészséges környezethet, az egészséghez és a biztonsághoz, és a kártérítéshez való jog. 1962-ben pedig már az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerekben engedélyezett színezékanyagok előírásairól is jelent meg irányelv. Napjainkban pedig elmondhatjuk, hogy a fogyasztóvédelem igyekszik lereagálni a piac változásait, az elmúlt években például az internetes vásárlás biztonságossá tétele kap nagy figyelmet.