Figyelem!

Honlapunk fő célja, hogy teret adjon a fogyasztóvédelmi esetek megvitatására, hogy fórumunk felhasználói segítsék egymást tanácsaikkal, valamint, hogy a leírt esetek által mások elkerülhessék a hasonló kellemetlen szituációkat. Viszont NEM VAGYUNK FOGYASZTÓVÉDELMI HATÓSÁG, NEM FOGLALKOZUNK SZAKTANÁCSADÁSSAL. Amikor tudunk, szívesen segítünk abban, hogy hova lehet érdemes fordulni az adott problémával, segítünk a honlapon történő eligazodásban, és szívesen bekapcsolódunk a fórumon folyó eszmecserébe.

Mire ügyeljünk a vásárlásnál?

Noha a fogyasztói jog bizonyos védettséget nyújt a fogyasztóknak, azért a legegyszerűbb mindig a baj megelőzése. A problémákat nem tudjuk minden esetben kivédeni, azonban kis odafigyeléssel sok kellemtelenségtől óvhatjuk meg magunkat. Az alábbiakban összefoglalhatjuk, mire érdemes ügyelni vásárláskor:

- olyan helyen vásároljunk, ahol megfelelő tájékoztatást kapunk a vásárolni kívánt termékekről. Jogunk van magyar nyelvű termékleírást kapni, ismerni az adott termékek tulajdonságait, veszélyeit, használatát. Általában elmondható, hogy az adott termékcsoportra specializálódott szakboltokban nagyobb eséllyel kapunk alapos tájékoztatást, mint a sokféle árucsoportot kínáló nagyáruházakban.

- Vásárláskor az eladó köteles nyugtát, blokkot, illetve kérésünkre számlát kibocsátani. Győződjünk meg róla, hogy a nyugtán szerepelnek-e az értékesítő adatai (neve, címe és adószáma), a feltüntetett vételár azonos-e a fizetettel, illetve szerepel-e rajta a kiállítás dátuma. A blokkot mindenképpen őrizzük meg, hogy az esetleges reklamációnkat legyen mire alapoznunk.

- Fontos tudnunk, hogy a leértékelt árura is érvényes a jótállás. Abban az esetben, ha a kereskedő feltünteti, hogy milyen minőségbeli csökkenés miatt történt a leértékelés, akkor ez esetben viszont erre a hibára nem vonatkozik a garancia.

- Ha nem akarunk problémákat, olyan boltban vásároljunk, ahol a termékek árát pontosan, könnyen azonosíthatóan és egyértelműen feltüntetik. Több eladási ár egyidejű feltüntetése esetén az áru eladási árán a feltüntetett legalacsonyabb eladási árat kell érteni.