Online pénztárgépek

Online pénztárgépek

Nincs válasz

Kisuzlet
User offline. Last seen 7 év 45 hét ago.
Offline

Csatlakozott: 08/20/2013

Nem tudom kinek mi a véleménye az online pénztárgépek bevezetésévek kapcsolatban, de minket – egy kisebb üzlet révén – erőteljesen megvisel anyagilag. Igaz adva van, hogy a NAV-hoz minden pénztárgépet online be kell kötni, vagyis új gépet kell vásárolni, azt beüzemelni. Ez kb. 200.000 Ft költséget jelent pénztárgépenként, nekünk kettő van, szinte egy hónap teljes nyereségét erre fogjuk elkölteni. Az anyagi vonzaton túl – az elmaradt vásárolók és csökkenő forgalom miatt – továbbá erőteljesen aggályos, hogy a NAV szinte percre pontosan látja az összes bevételünket, eladott árukat. Nem akarok összeesküvés elméleteket gyártani, de ha ezek az adatok rossz kezekbe kerülnek, kikerülnek a NAV-tól, ebben az esetben az online pénztárgépek adataira támaszkodva könnyedén láthatóvá válik, hogy melyik üzlet milyen módon teljesít, melyiket érdemes tönkre tenni vagy esetleg felvásárolni, vagy rosszabb esetben intézkedések révén átvenni (lásd trafik ügy).

A másik komoly probléma, hogy az online kiskassza piacán alig pár gyártó árul jelenleg engedéllyel rendelkező pénztárgépeket, szinte monopoljogot biztosítva számukra. További gond, hogy az adatátvitelért is havi rendszerességgel kell pénzt fizetni, illetve a meglévő internetes kapcsolat nem megfelelő, adatkártyát kell igényelni, amelyet horror áron akarnak árusítani.

Egy pozitív intézkedést hoztak csak mostanában, a tényleges pénztárgép bekötést elhalasztották december 31-ig, de ettől függetlenül augusztus 31-ig az online pénztárgéphez a NAV üzembe helyezési kódot kell igényelnünk, amelyet ha elmulasztunk, bírságra számíthatunk.

Kérem, hogy akinek a pénztárgépekkel kapcsolatban észrevétele, javaslata van, az ossza meg ott, hátha tudunk egymáson segíteni az információ cserével.

Üdvözlettel,
Kisüzlet