jótállás, szerződéstől elállás, személyes adatok

jótállás, szerződéstől elállás, személyes adatok

Lacquo
User offline. Last seen 10 év 45 hét ago.
Offline

Csatlakozott: 08/12/2010

Tisztelt FVF!

Szeretném megosztani a következő esetet, melyben szeretnék segítséget is kapni.

2009 nyarán vásároltam egy HP notebook-ot. A számítógép garanciális (1 év jótállás) szervizelésre szorult, mert valamilyen oknál fogva a kijelző és a kijelző káva sarki részén kb. 3-4 cm-s csíkban egy fém látszódott ki. A szerviz 2010. május 6-án átvette a készüléket, és erről egy munkalapot kaptam. Itt engedjék meg, hogy megemlítsem azt, hogy először a forgalmazóhoz vittem a számítógépet, de elküldtek egy hivatalos márkaszervizbe, melyek a fentebb emíltett időpontban átvették a készüléket.

A szerviz tájékoztatott, hogy a szervizelés kb. 2-3 hétig fog tartani, és a számítógép elkészültét követően engem emailban, vagy telefonon értesítenek. A számítógép elkészült kb. 2 hét alatt, melyről emailben tájékoztattak.

Aznap mikor elhoztam a gépet, már bekapcsoláskor egy óriási hibajelenségre lettem figyelmes, ugyanis az ujjlenyomat olvasó nem működött, ezáltal az operációs rendszerbe sem tudtam belépni. Nyilvánvaló, hogy a kijelző csere közben a szerviz hibázott, és egy csatlakozót nem dugott vissza, vagy éppen meghibásodott egy alkatrész.
Ezt tapasztalva újra vissza kellett vinnem a gépet, melynek a szervizelése néhány napot vett igénybe. Ezt a munkát a korábbi munkalap kiegészítésével rögzítették. Emailben értesítettek a munka végeztével.

A számítógép elkészültét követően rendeltetésszerűen használatba vettem a gépet. Kb. 2-3 órát használtam egy héten.
A használat alatt figyelmes lettem arra, hogy a billentyűzet közepe be van süllyedve, ezáltal a szélső gombok ki vannak kissé emelkedve a házból. Esztétikailag nem szép, másrészt használat szempontjából sem jó dolog. Szabad szemmel, kissé távolról nézve is látható volt, hogy nem egy síkban van a billentyűzet.

Ismét leadtam a számítógépet a szervizbe, 2010. június 29-én. Kb. 5 hét alatt a számítógép háromszor került a szervizbe.
A legutóbbi – billentyűzet probléma – szervizelés óta még nem kaptam vissza a készüléket, nem jeleztek sem emailben, sem telefonon semmit.
Ez szervizelés egy újabb munkalapon lett rögzítve, melyen az is szerepelt, hogy az alkatrész ellátást, ők nem tudják befolyásolni, és mentesülnek mindenféle kötelezettség alól, ha sokáig lenne szervizben a gép, továbbá ha nem saját hibából, hanem pl. vis maior esete áll fenn, azért sem felelősek.

Mivel több, mint három hónapja nem tudtam a gépet huzamosabb ideig használatba venni a folyamatos szervizelések miatt, és a legutóbbi szervizbe beadás óta eltelt idő meghaladja a másfél hónapot, elállhatok-e a szerződéstől, és visszakaphatom-e a teljes vételárat?

Milyen esetekben nem élhetek ezzel a lehetőséggel?
A szerviz mivel védekezhet?
A forgalmazó vagy/és a hivatalos márkaszerviz felé nyújtsam be a kifogásomat?
Ebben az esetben fenn áll-e az a lehetőség, hogy árleszállítást, vagy cserét ajánljanak fel? Ennek ellenére a teljes vételárat szeretném visszakapni, ugyanis a sorozatos szervizelések elbizonytalanítottak a termékkel, és a szervizelésekkel kapcsolatban.

Korábban hallottam arról, hogy tartós fogyasztási cikk szervizben eltöltött ideje meghaladja a 30 napot, akkor kötelesek kicserélni a készüléket, vagy a vételárat visszaadni (ez utóbbihoz ragaszkodnék)?
Van -e erre vonatkozó jogszabályi rendelkezés?

Várom mielőbbi válaszukat!
Üdvözlettel, L

Lacquo
User offline. Last seen 10 év 45 hét ago.
Offline

Csatlakozott: 08/12/2010

Ha el tudok állni a

Ha el tudok állni a szerződéstől van-e arra lehetőségem, hogy mielőtt véglegesen leadnám a készüléket, a személyes adataimat törölhessem, ill. formatáljam a whinchestert? Ez a művelet csak helyben végezhető, vagy bizonyos időre visszakaphatom a készület, hogy a fenti művelet elvégzésre kerüljön?

Köszönöm!